Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Καταλώνια: Από το δημοψήφισμα για απόσχιση μέχρι την κήρυξη της Ανεξαρτησίας

Το τοπικό συμβούλιο στα Καταλώνα ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει το κοινοτικό αυτό διαμέρισμα «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Κοινοτικής Δημοκρατίας», απούσης της αντιπολίτευσης, ύστερα και από το τοπικό δημοψήφισμα που είχε γίνει πριν λίγες εβδομάδες υπέρ της απόσχισης τόσο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και από την ελληνική Επικράτεια!

Το ψήφισμα ζητά από τον πρόεδρο της Κοινότητας να κάνει σεβαστή την απόφαση του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της και να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτικό διάγγελμα φανερά αιφνιδιασμένος από την κίνηση αυτή απηύθυνε έκκληση για ηρεμία λίγα λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το Καταλωνίτικο τοπικό συμβούλιο.

«Ζητώ ηρεμία για όλους μας. Βιώνουμε έναν οικονομικό πόλεμο χρόνια τώρα και παρ'όλες τις προσπάθειες της Κυβέρνησης μας, ακόμα τα πράγματα παραμένουν ρευστά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τέτοιες ενέργειες ούτε κατά διάνοια. Γιαυτό και θα αποκατασταθεί η νομιμότητα στα Καταλώνια. Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη»

Λίγα λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας η Βουλή εξουσιοδότησε την κυβέρνηση Τσίπρα να άρει ακόμα και το αυτοδιοίκητο του Αγίου Ορους, θέτοντας την κοινότητα του Άθω υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Αθήνας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συγκαλέσει εντός ολίγου το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα ενάντια στη διακήρυξη ανεξαρτησίας στα Καταλώνια. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη κήρυξη καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στην περιοχή με τη σύλληψη όλων των μελών του τοπικού συμβουλίου και των υπολοίπων τοπικών παραγόντων, τη διακοπή κυκλοφορίας, της παροχής ρεύματος, τηλεφωνίας και ίντερνετ,  το σφράγισμα των γραφείων της τοπικής κοινότητας και την περικύκλωση του χωριού από την Ελληνική Αστυνομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάποιοι τοπικοί σύμβουλοι που υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη Χρυσή Αυγή αποχώρησαν από την αίθουσα του τοπικού συμβουλίου  προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο οι τοπικοί σύμβουλοι του ΣυΡιζΑ, των Οικολόγων Πρασίνων, ανένταχτοι/αποχωρήσαντες από τις τοπικές κινήσεις της δημοτικής πλειοψηφίας και του ΚΚΕ.

Η επίσημη πρόταση που είχαν υποβάλει νωρίτερα οι αποσχιστές εγκρίθηκε με 25 ψήφους «υπέρ», 5 «κατά» και δύο «λευκά».

Λίγο νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης εκπρόσωπος της θέσης για παραμονή, ανέμισε το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στα Καταλώνια.

Υπενθυμίζεται ότι οι τοπικοί σύμβουλοι που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και που  κατέθεσαν πρόταση στο τοπικό συμβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία του δημοτικού διαμερίσματος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το  Ελληνικό Κράτος και να ανακηρύξει την Κοινοτική Δημοκρατία στα Καταλώνια, υποστηρίχθηκαν από το ΣυΡιζΑ και τους Οικολόγους Πράσινους και μαζί με΄τους αποχωρήσαντες που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τις δημοτικές του παρατάξεις, έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό συμβούλιο.

Οι τοπικοί σύμβουλοι που τάσσονται υπέρ της απόσχισης/ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.


Τσίπρας: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επιβολή της νομιμότητας


Ξεκάθαρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή της νομιμότητας του Συντάγματος και της ακεραιότητας της χώρας  με την καταστολή της αυτονομίας της κοινότητας των Καταλονίων εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Δεν υπάρχει επιστροφή, ξεκαθάρισε στην ομιλία του που διήρκησε 15 λεπτά.

«Ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε το νόμο όχι σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού τω Καταλωνιών αλλά για να αποτρέψουμε περαιτέρω κακό», τόνισε ο λλππρωθυπουργός.

Η ομιλία Τσίπρα διανθίστηκε από επιθέσεις κατά του τοπικού προέδρου της κοινότητας στα Καταλώνια για τον οποίο είπε ότι «αυτός είναι που επέλεξε να προχωρήσουμε στην καταστολή και στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Αυτός και μόνο αυτός. Αυτός εξέφραζε παράλογες τάσεις τη στιγμή που η χώρα περνάει μια σοβαρότατη δημοσιονομική κρίση. Όμως η ακεραιότητας της πατρίδας είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Δεν θα μπορούσα να το δεχθώ ούτε το τοπικό δημοψήφισμα ούτε την κήρυξη ανεξαρτησίας από ένα τοπικό συμβούλιο, τη στιγμή που διακατέχουν τη χώρα σοβαρότερα προβλήματα. Ολα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε».

Η Κομισιόν καλεί στην τήρηση της νομιμότητας

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό των νόμων και του Ελληνικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από καταλανιώτες τοπικούς συμβούλους που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ενός σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.

«Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις χώρες όπως είναι, οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας μεμονωμένα, είναι ένα ζήτημα της Ευρώπης», είπε ο πορτογάλος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στα Καταλώνια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δύσκολο για όλα τα μέρη αλλά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη συνταγματική τάξη, την ακεραιότητα και τη νομιμότητα στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Τα Καταλώνια βρίσκονται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κατερίνης, σε υψόμετρο 390 μέτρων και έχουν 472 κατοίκους. Οι κάτοικοι του χωριού αρχικά ήταν εγκατεστημένοι στο Πολυδένδρι, ένα φτωχό μέρος του νομού Ημαθίας. Κάποια στιγμή ένα μέρος αποσπάστηκε και ήρθε και εγκαταστάθηκε στα Καταλώνια. Μέχρι το 1935 ήταν μια πλούσια περιοχή και προσέφερε πολλά αγαθά στους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το 1945 με προεδρικό διάταγμα έγινε κοινότητα και από τότε υπάγεται στο νομό Πιερίας στα σύνορα του οποίου βρίσκεται. Το 1947-1950 οι ρίψεις των Άγγλων οδήγησαν τους κατοίκους στην εγκατάλειψη του χωριού και παρέμειναν μόνο οι αντάρτες. Το 1950 επέστρεψαν και το 1958, με προεδρικό διάταγμα έγινε διανομή της έκτασης της κοινότητας και σε κάθε οικογένεια μοιράστηκαν από 45 στρέμματα γης. Αρχαιολογικές ανασκαφές έδειξαν ότι η τοποθεσία όπου βρίσκεται το σημερινό χωριό κατοικήθηκε από πολύ παλιά. Φαίνεται ότι υπήρχε κάποιο μοναστήρι στην περιοχή. Στη θέση Παλαιόκαστρο έχει ανακαλυφθεί ψηφιδωτό, που ανάγεται στην εποχή του Ιουστινιανού.


 Τα Καταλώνια είναι ημιορεινός οικισμός του νομού Πιερίας. Υπάγονται διοικητικά στο Δήμο Κατερίνης, του οποίου αποτελεί και Τοπική Κοινότητα, με έναν οικισμό. Το χωριό βρίσκεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κατερίνης, σε υψόμετρο 390 μέτρων και σύμφωνα με απογραφή του 2011, έχει 396 κατοίκους. Η κύρια ασχολία των φιλόξενων Καταλωνιτών είναι η καλλιέργεια καπνού, ελιών και σιτηρών, καθώς επίσης και η κτηνοτροφία. Επιπλέον, υπάρχει και δασικός συνεταιρισμός.


Το χωριό βρίσκεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κατερίνης, σε υψόμετρο 390 μέτρων. Διαθέτει μεταξύ άλλων, διθέσιο Δημοτικό Σχολείο, μονοθέσιο Νηπιαγωγείο και Μορφωτικό Αθλητικό Σύλλογο, με την επωνυμία "Ο Αετός" ή "Αετός Καταλωνίων". Η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα "Αετός" αγωνίζεται στην Β΄ερασιτεχνική. Ο Ναός του Προφήτη Ηλία είναι ο κύριος στο χωριό και περιστοιχίζεται από αιωνόβια δέντρα. Επίσης, υπάρχουν και εξωκκλήσια, όπως ο Άγιος Γεώργιος στη θέση Αγιονέρι. Στο κτήριο του κοινοτικού καταστήματος υπάρχει αγροτικό ιατρείο. Τα τελευταία χρόνια έγιναν στο χωριό και στις γύρω περιοχές έργα για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου. Τα Καταλώνια συνορεύουν με άλλα χωριά του Νομού Πιερίας, όπως Εξοχή, Παλαιό Κεραμίδι κ.α.

Αρχαιολογικές ανασκαφές έδειξαν ότι η τοποθεσία όπου βρίσκεται το σημερινό χωριό κατοικήθηκε από πολύ παλιά. Φαίνεται ότι υπήρχε κάποιο μοναστήρι στην περιοχή. Στη θέση Παλαιόκαστρο έχει ανακαλυφθεί ψηφιδωτό, που ανάγεται στην εποχή του Ιουστινιανού.

Η ονομασία του χωριού δεν είναι εξακριβωμένο από πού προέρχεται. Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος είναι:

Προσθήκη λεζάντας
Από κάποιον αρχηγό των Καταλανών στην Ισπανία, ο οποίος ήταν Σταυροφόρος και πέρασε από το χωριό της Πιερίας , στην πορεία του για την απώθηση των Αράβων. Αυτό πρέπει να έγινε γύρω στα 1309. Ο αρχηγός των Ισπανών φέρεται κάποια στιγμή να θυμήθηκε την πατρίδα του και να αναφώνησε "Καταλώνια", δηλαδή Καταλωνία.

Από το γεγονός ότι η περιοχή όπου βρίσκεται το χωριό είναι γόνιμος τόπος. Έτσι, έλεγαν θα πάμε στα "Κάτω Αλώνια" για τις γεωργικές εργασίες.

Αναφέρεται ότι το χωριό επισκέφθηκε, με αφορμή τα εγκαίνια κάποιου ναού, και ο περίφημος λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας.


Στις αρχές της δεκαετίας του ' 30 εγκαταστάθηκαν στα Καταλώνια (στη θέση Μεργιάνα) κάτοικοι προερχόμενοι από το Πολυδένδρι της Ημαθίας. Αυτοί ήσαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, επαγγέλματα που είναι κυρίαρχα και σήμερα στα Καταλώνια. Επίσης, άλλοι εγκαταστάθηκαν στη θέση Μεσοβούνι και οι Βλάχοι εγκαταστάθηκαν στη θέση Ίσβορος. Δημιουργήθηκαν με τον τρόπο αυτό τρεις συνοικισμοί.

Το 1945 με Βασιλικό Διάταγμα τα Καταλώνια έγιναν Κοινότητα και το 1998 με το Νόμο Καποδίστρια υπήχθησαν στο Δήμο Ελαφίνας. Το 1968 έγιναν έργα που διαμόρφωσαν τη ρυμοτομία του χωριού. Το 1983 ιδρύθηκε ο πολιτιστικός σύλλογος, με την επωνυμία "Ο Αετός".











Δεν υπάρχουν σχόλια: