Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Αναιρέσεις στον Άγιο Κωνσταντίνο: «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ: Για αυτούς που δεν παρέδωσαν τα όπλα»

Το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Κάμπινγκ Αναιρέσεις 2023, στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, εκδήλωση με θέμα:

Για αυτούς που δεν παρέδωσαν τα όπλα. Η εποποιία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και η επανάσταση μέχρι το τέλος.

Μίλησαν ο ιστορικός Γιώργος Μιχαηλίδης, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, και ο Χρήστος Κοσίνας, μέλος και αυτός της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης και η συντρόφισσα Όλγα από την Σερβία, μέλος της Κόκκινης Πρωτοβουλίας (Crvena Inicijativa), η οποία αναφέρθηκε στις αντίστοιχες εμπειρίες του παρτιζάνικου αγώνα στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος έκανε και τη διερμηνεία από τα αγγλικά, περιέγραψε και αποτίμησε ιστορικά και πολιτικά τις παράλληλες πορείες των δύο αντάρτικων, με τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές τους. Αξιοσημείωτη η αναφορά που έκανε ο ομιλητής στο σπουδαίο τετράτομο βιβλίο του Θανάση Χατζή, “Η Νικηφόρα Επανάσταση που χάθηκε”. Ο Θανάσης Χατζής ήταν Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ μέχρι τον Αύγουστο του 1944, οπότε διαφώνησε με τη Συμφωνία του Λιβάνου και αντικαταστάθηκε από τον Μήτσο Παρτσαλίδη.

Η ομιλία του Χρήστου Κοσίνα επικεντρώθηκε στα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: