Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

ΑΝ.ΑΝ.Α.Σ.: Τα οφέλη του στην υγεία και το σωματικό βάρος της Αριστεράς

Μετά τη συγκρότηση μιας συμμαχίας για μια "πράσινη αριστερά" που συγκροτήθηκε στην Ιταλία από δυνάμεις που στην καλύτερη των περιπτώσεων θυμίζουν τα δικά μας ΠΑΣΟΚ, ΔημΑρ, Ποτάμι και Οικολόγους Πράσινους με σήμα το... (μάπα το) καρπούζι(!), η πολυδιάσπαση της εκτός των τειχών Αριστεράς στη χώρα μας που έχει αναφορά στα κινήματα τον αντικαπιταλισμό, καθιστά απαραίτητη μία ενωτική προσπάθεια, αν δεν θέλουμε, είτε αυτή να καταβαραθρωθεί - όχι μόνο- εκλογικά , είτε να αποτελέσει τσόντα του ενός ή του άλλου ρεφορμιστικού κοινοβουλευτικού δήθεν αριστερού νταβά.

Πάνω σε αυτήν την αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός ΑΝεξάρτητου ΑΝατρεπτικού Αριστερού Συντονισμού επιτάσσεται η αρχή τουλάχιστον μια ειλικρινούς συζήτησης οργανώσεων και συλλογικοτήτων, μιας και πλησιάζει και ένας δύσκολος αγωνιστικά χειμώνας, αλλά και η πολιτική μάχη των εκλογών.


Η συζήτηση για τις εκλογές κυριαρχεί ήδη στο πολιτικό σκηνικό και απαιτεί απαντήσεις από όλες τις πλευρές. Η προοπτική εκλογών το φθινόπωρο είναι ευκαιρία για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Για να μαυρίσουμε μαζικά τη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες και να δυναμώσουμε την πάλη για εργατική εναλλακτική κόντρα στη βαρβαρότητα του συστήματος. 

Η εποχή μας σφραγίζεται από βαθύτατη οικονομική, οικολογική και υγειονομική κρίση, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέραν της υπαρκτής ενεργειακής κρίσης, αναδεικνύει και τον κίνδυνο γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα αυτά με τον ταξικό αντίπαλο στην Ελλάδα να κερδίζει συνεχώς έδαφος σε βάρος των δικαιωμάτων της τεράστιας κοινωνικής πλειοψηφίας με την ανατροπή κεκτημένων δικαιωμάτων δεκαετιών.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ  την ίδια στιγμή, που, στα πλαίσια μίας σκληρής νεοφιλελεύθερης και ταξικά μονομερούς πολιτικής, προωθεί ακραία αντεργατικά, αντικοινωνικά και αντιδημοκρατικά μέτρα σε βάρος του λαού και της νεολαίας, παρέχει αφειδώς νέα προκλητικά προνόμια σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Η ολικά καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα πολιτική της κυβέρνησης θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί στις εξής βασικές παραμέτρους:

Απλώνεται η φτώχεια, ενώ αυξάνεται ο παραγόμενος πλούτος. H ακρίβεια επεκτείνεται ανεξέλεγκτη σε όλα τα λαϊκά αγαθά, με την κυβέρνηση να αντιδρά με περιορισμένα και ανεπαρκή επιδόματα, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, προς όφελος των κερδοσκόπων της ενέργειας και όχι μόνο, οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι, η αθλιότητα και η επισφάλεια των εργασιακών σχέσεων διογκώνεται αφού οι ξηλώθηκαν οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η καταστολή, η αστυνομοκρατία, ο αυταρχισμός είναι η κορωνίδα της κυβερνητικής πολιτικής, στοχεύοντας πρωτίστως τη νεολαία, το συνδικαλισμό και τις διαδηλώσεις.

Η ιδιωτικοποίηση όλων των συστημάτων παροχών υγείας και πρόνοιας και του πολιτισμού έρχεται να ακολουθήσει την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, του νερού, των μεταφορών.

Η εμπλοκή σε πολεμικές συγκρούσεις με την αποστολή όπλων και την υιοθέτηση κυρώσεων εκθέτει το λαό σε ανέχεια και κινδύνους.

Η άρση των προστατευτικών διατάξεων για το περιβάλλον προς όφελος της επιχειρηματικότητας διακυβεύει την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Εξαπλώνεται ο ανορθολογισμός και ο μυστικισμός στην εποχή μάλιστα της γνώσης kαταμεσής και της πανδημίας, ακριβώς γιατί η παραγωγή πλούτου συνεχίζεται και η κοινωνικά άδικη κατανομή του είναι μόνιμο μοτίβο των κυβερνητικών πολιτικών, βάθυνε η ανισότητα,

Χτίζεται μια θεσμική, αυταρχική θωράκιση απέναντι στη δυνατότητα των λαϊκών στρωμάτων να εκπροσωπούνται πολιτικά, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και το σύνολο των ρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση

Διευκολύνει την πέψη

Η λαϊκή δυσαρέσκεια, λόγω των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών και της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, αυξάνεται, και επιμέρους λαϊκές κινητοποιήσεις έχουν δώσει πνοή σε συνδικαλιστικές διεκδικήσεις (efood, cosco κ.α.) ή έχουν ανατρέψει όψεις της κυβερνητικής πολιτικής (με χαρακτηριστικότερη την κατάργηση στην πράξη του νόμου Χρυσοχοΐδη για τις συναθροίσεις). Παράλληλα οι κυβερνητικές παρατάξεις δέχονται ισχυρά πλήγματα σε συνδικαλιστικές εκλογές (στα πανεπιστήμια και όχι μόνο), ενώ γιγαντώθηκε ένα κοινωνικό κίνημα αντίδρασης στο φασισμό και το σεξισμό.

Ωστόσο η πολιτική ανυπαρξία ενός εναλλακτικού σχεδίου που να εκφράζει και να προωθεί τα λαϊκά συμφέροντα, κατακερματίζει τις αντιστάσεις, ενσωματώνει τη δυσαρέσκεια σε μια λογική διαχειριστικής εναλλαγής μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Έτσι την καθιστά έρμαιο της συντεταγμένης δράσης των κρατικών, υπερεθνικών και ιδιωτικών μηχανισμών (είναι ιδίως ενδεικτική η στάση των δικαστηρίων και των ΜΜΕ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, «αντιπολιτεύονται» την κυβέρνηση της ΝΔ μόνο φραστικά, και όχι από τη σκοπιά εναλλακτικής πρότασης, αλλά για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα πολιτικές, που κινούνται στα ίδια πλαίσια της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και του ευρωμονόδρομου. Στην πραγματικότητα περιγράφουν το ίδιο μείγμα πολιτικής, που δεν μπορεί να οδηγήσει διαφορετικό αποτέλεσμα από την πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση της ΝΔ και έχουν ακολουθήσει όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς αδυνατούν μέχρι στιγμής να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργεί η περίοδος, αλλά και στις σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές μάχες που έρχονται. ‘Όμως, τα ελπιδοφόρα διεθνή παραδείγματα δείχνουν ότι απέναντι σε ένα καταθλιπτικό νεοφιλελεύθερο μονόδρομο μπορούν να δημιουργηθούν ρήγματα, με ένα λαϊκό ριζοσπαστικό ενωτικό πολιτικό πρόγραμμα. Το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς θα έπρεπε να μπει μπροστά σε μια κατεύθυνση συσπείρωσης δυνάμεων και όρθωσης αντιστάσεων. Έτσι, μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, πρωτίστως στο κίνημα και στα μέτωπα της περιόδου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταστέλλει τη φλεγμονή

Στις πιθανές πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, θα ήταν αναγκαία μία πολιτική πρόταση εκλογικής συνεργασίας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, με δεδομένη την πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική αυτοτέλεια της κάθε δύναμης, έτσι ώστε να ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και να τονωθεί η δύναμη και η αποφασιστικότητα των λαϊκών στρωμάτων. Με το βλέμμα στο μέλλον, με σαφές πολιτικό στίγμα αντίστασης, ανυπακοής και ανατροπής, με θέσεις πάνω στα κρίσιμα λαϊκά προβλήματα, με σαφή εναλλακτική λύση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Μία τέτοια συνολική πολιτική κατεύθυνση, ανοίγει τον διάλογο για μία διαφορετική προσέγγιση για το λαϊκό κίνημα, αλλά και τις πολιτικές μάχες που έρχονται.

Ωστόσο οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν έχουν παρουσιάσει μία θετική ενωτική διέξοδο για το λαό, με το ΚΚΕ να παραμένει πιστό  στη λογική «στείρας» ενίσχυσης των κομματικών του δυνάμεων, αποφεύγοντας κάθε απεύθυνση κοινής δράσης σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, και το ΜΕΡΑ 25, παρά τη βελτίωση των προγραμματικών θέσεών του, να παραμένει εγκλωβισμένο σε μια λογική αριστερού ευρωπαϊσμού και τώρα σε προτάσεις κυβερνητικής συνεργασίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που, ανεξαρτήτως των προθέσεών του, δημιουργεί συγχύσεις.

Η ριζοσπαστική, μαχόμενη, ασυμβίβαστη Αριστερά, έχει σημαντική παρουσία στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες της περιόδου, ωστόσο αδυνατεί να είναι στην πρωτοπορία για την ενοποίηση των αντιστάσεων, για την πολιτικοποίηση της δυσαρέσκειας, για το δυνάμωμα της ταξικής συνείδησης, εμφανίζεται κατακερματισμένη, αδύναμη να ενώσει και να εμπνεύσει, λίγη μπροστά στις απαιτήσεις των καιρών.

Γιατί λίγο χρήσιμος για το λαό είναι όποιος, ιδίως σε περιόδους έντονης επίθεσης του αστισμού, φαντασιώνεται απλά σχέδια σοσιαλιστικών μεταλλαγών, χωρίς να συνδέει τα αιτήματα του σήμερα και τις δυνάμεις που ξεπηδούν από τα κινήματα αντίστασης με τις εξίσου άμεσες αναγκαίες πράξης ανυποταξίας και ανατροπής, που μπορούν να ανοίξουν στον συνειδητοποιημένο λαό τις σοσιαλιστικές λεωφόρους του μέλλοντος. Αντίστοιχα άκρως επιζήμια για τον λαό και το κίνημα, είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το τοπίο στη ριζοσπαστική αριστερά σήμερα, ο κατακερματισμός, η έλλειψη συντονισμού και κοινής δράσης που δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στη συγκρότηση κοινής παρέμβασης και πρωτοβουλιών.

Διατηρήστε το βάρος σας

Υπάρχει, λοιπόν, πραγματικό κενό κινηματικής και πολιτικής αντιπολίτευσης, προβολής εναλλακτικής πρότασης και ενός αριστερού πολιτικού φορέα ή μετώπου, που θα μπορούσε να το καλύψει και να, αποτελέσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο το αποκούμπι, το στήριγμα και την ελπίδα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται επειγόντως η μέγιστη δυνατή συστράτευση και συγκέντρωση δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως σε επίπεδο εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την αναζωογόνησή τους, ώστε να δημιουργηθούν οι όροι αντίστασης και απόκρουσης της επίθεσης του αντιπάλου, που όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί. Για να αποκρουστεί η διαρκής αντιλαϊκή επίθεση και να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αγωνιστική προετοιμασία για την περαιτέρω έντασή της που ετοιμάζουν τα συστημικά κέντρα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας αναβάλλεται ακόμα μια φορά καθώς οι τραπεζίτες σε ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν σε αύξηση των επιτοκίων στο όνομα της «καταπολέμησης του πληθωρισμού» ανοίγοντας την προοπτική μιας νέας ύφεσης παγκόσμια. 

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται μακρόσυρτος και η ελληνική εμπλοκή στο πλευρό του ΝΑΤΟ οξύνει την αστάθεια και την απειλή του πολέμου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Κατάλληλος για αποθεραπεία

Η πανδημία μπαίνει στο έκτο κύμα με τα νοσοκομεία διαλυμένα χωρίς προσωπικό εξαιτίας της δολοφονικής πολιτικής της κυβέρνησης ενώ ο παράγοντας που γεννάει τις πανδημίες, η περιβαλλοντική καταστροφή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, βρίσκονται στο «σημείο μηδέν» με τη νέα στροφή προς τα ορυκτά καύσιμα. 

Σε αυτές τις συνθήκες, η πολύπλευρη και μακρόσυρτη κρίση του συστήματος οδηγεί σε πολιτική κρίση και αστάθεια για τους από πάνω. Παίζουν καθοριστικό ρόλο η διάθεση για σύγκρουση, τα αγωνιστικά και πολιτικά προχωρήματα που δυναμώνουν μέσα στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Αυτός ο παράγοντας σπρώχνει τη Νέα Δημοκρατία προς την πολιτική κρίση και τις πρόωρες εκλογές.

Είδαμε και βλέπουμε τέτοια βήματα: Από τις απεργίες στα νοσοκομεία μέχρι την COSCO, την efood, και τις πανεργατικές που τσαλάκωσαν το Χατζηδάκη. Από τις αντιπολεμικές συναυλίες μέχρι τις διαδηλώσεις των φοιτητριών/ών ενάντια στις επιθέσεις της Κεραμέως και την καταστολή. Το ρεύμα της ριζοσπαστικοποίησης εκφράστηκε στη λαοθάλασσα που πλημμύρισε το Εφετείο και στους αγώνες που έστειλαν τους ναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Στις μάχες ενάντια στον ρατσισμό στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών κόντρα στην Ευρώπη Φρούριο από την ισπανική Μελίγια μέχρι το Αιγαίο και τον Έβρο. Στους αγώνες που μετέτρεψαν το #metoo από χάσταγκ σε κίνημα ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις κατά των γυναικών με πιο πρόσφατη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να βγάλει παράνομες τις εκτρώσεις. Στον ξεσηκωμό χιλιάδων και χιλιάδων ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και τις κυβερνήσεις που στρέφονται ξανά στα ορυκτά καύσιμα, στην πυρηνική ενέργεια ακόμα και στο κάρβουνο.  

Ενδυναμώνει τα οστά

Η Αριστερά χρειάζεται να παρέμβει στις εκλογές με στόχο να συσπειρώσει τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που δίνουν τις μάχες ενάντια στη ΝΔ και ψάχνουν για εναλλακτική πέρα από τα όρια μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και παζαρεύει το ΜΕΡΑ25. Που έχουν την εμπειρία της υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ και σαν κυβέρνηση και σαν αντιπολίτευση, στις πιέσεις της κυρίαρχης τάξης στα πλαίσια της διαχείρισης του συστήματος. Που δεν καλύπτονται από το ΚΚΕ, που παρά τις κριτικές από τα αριστερά, αρνείται την ενότητα δράσης, εγκλωβισμένο στη θεωρία των «αρνητικών συσχετισμών».

Για να συγκροτήσουμε δυνατή αριστερή αντιπολίτευση και να στηρίξουμε τις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν ενάντια στις άγριες επιθέσεις που προετοιμάζει η άρχουσα τάξη με νέο μνημόνιο σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου και πανδημίας. 

Οι άμεσοι βασικοί στόχοι πάλης του αντικαπιταλιστικού προγράμματος για την περίοδο είναι:

  • Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας.
  • Εθνικοποιήσεις των βασικών τομέων της οικονομίας χωρίς αποζημίωση και με εργατικό-λαϊκό έλεγχο. Πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, αλλά και της Υγείας και της Παιδείας για να υπερασπίσουμε τα δημόσια αγαθά. Κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων. Διατίμηση σε όλα τα βασικά αγαθά, κατάργηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κα), κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Προστασία της λαϊκής κατοικίας. Όχι στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
  • Η ενέργεια, το νερό, είναι κοινωνικά αγαθά, για αυτό και παλεύουμε να εθνικοποιηθούν, χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, για χτύπημα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας εδώ και τώρα.
  • Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Πάλη για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, ειδικά του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Έξοδος από το ΝΑΤΟ και τον ευρωστρατό, απομάκρυνση των βάσεων. Κατάργηση των πυρηνικών όπλων.
  • Συνολική αντιπαράθεση και ανατροπή του πλαισίου της διαρκούς μνημονιακής επιτροπείας, αντικαπιταλιστική ρήξη/έξοδος από την ΕΕ. Διαγραφή του δημόσιου χρέους και του ιδιωτικού χρέους των φτωχών νοικοκυριών.
  • Πάλη για τη διατροφική επάρκεια, με ενίσχυση της μικρομεσαίας αγροτιάς και των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, με προσανατολισμό στις λαϊκές ανάγκες, έξω απ΄ τις επιταγές της ΚΑΠ και τους κανονισμούς της ΕΕ. Πάλη ενάντια στις πολυεθνικές που ελέγχουν την διατροφή όλου του πλανήτη.
  • Πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, πρώτα απ όλα στο δικαίωμα στην απεργία, στη διαδήλωση και τον αγώνα, σε ρήξη με την καταστολή, τον διαρκή έλεγχο, τις κάθε είδους διακρίσεις, το αστικό πολιτικό σύστημα και το κράτος του. Όχι στις δικαστικές διώξεις και τις καταδίκες των αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.
  • Προστασία της φύσης από την υπερεκμετάλλευση του κεφαλαίου. Ενάντια στην κλιματική κατάρρευση, αλλά και καταστροφή εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση, την καταστροφή βουνών και παραλιών στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», καθώς και την εμπορευματοποίηση και καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων. Ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις ορυκτών πόρων στις διεθνείς θάλασσες (ΑΟΖ).
  • Πάλη ενάντια στον ρατσισμό, την Ευρώπη φρούριο, την αντιλαική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Δικαίωμα στο άσυλο, ελευθερίες και ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, αξιοπρεπή στέγαση στις πόλεις και τα χωριά μας. Πλήρη δικαιώματα σε εργασία, παιδεία, υγεία, ελεύθερη μετακίνηση σε πρόσφυγες - μετανάστες.
Καθαρίζει το δέρμα

Μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να ξεκινήσει στη βάση των πολιτικών αιχμών που έχουν αναδείξει οι αγώνες το προηγούμενο διάστημα:

  • Πρέπει να χάσει πλούτο και εξουσία το κεφάλαιο για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Αυτή είναι η μόνη «ρεαλιστική επιλογή»: Ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια δυναμώνουμε τα σωματεία και τις απεργίες μας, παλεύουμε για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις πολύ πάνω από τον πληθωρισμό, για να στείλουμε στα σκουπίδια το νόμο Χατζηδάκη και όλες τις αντεργατικές επιθέσεις. Οι εργατικές διεκδικήσεις: αυξήσεις μισθών – συντάξεων. Κανένας μισθός κάτω 1.000 ευρώ καθαρά. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Χορήγηση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) ενάντια στην ακρίβεια, μόνιμη και σταθερή δουλειά ενάντια στη λογική της επισφάλειας, υπεράσπιση του 8ωρου στην προοπτική της μείωσης του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που κατοχυρώνουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και νοηματοδοτούν τη λειτουργία των σωματείων, η θεσμοθέτηση πλαφόν ανώτατων τιμών και η άμεση δραστική μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής διαβίωσης, η διάλυση των χονδρεμπορικών καρτέλ αποτελούν άμεσο στόχο πάλης.
  • Διαγραφή του χρέους ενάντια στο σφαγείο των περικοπών που ήδη εφαρμόζονται και θα ενταθούν στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα. Ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού.
  • Κρατικοποιήσεις των τραπεζών και όλων των βασικών επιχειρήσεων, όπως της ενέργειας, της υγείας, των μεταφορών των μεγάλων αλυσίδων και διακίνηση τροφίμων, υγεία, παιδεία, χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά και με εργατικό έλεγχο, ενάντια στο καταστροφικό χάος της «ελεύθερης αγοράς» και τα σκάνδαλα των κερδοσκόπων. οι εθνικοποιήσεις και των αναγκαίων δημόσιων αγαθών για τη λαϊκή διαβίωση.
  • Ενάντια στην ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης που ανοίγει το δρόμο στους φασίστες, παλεύουμε για σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, κόντρα στα εγκλήματα της ΕΕ-Φρούριο, νομιμοποίηση των μεταναστών, να σαπίσουν στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής.
  • Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενάντια στην εμπλοκή τη «δικιάς μας» άρχουσας τάξης στον πόλεμο, ενάντια στην κούρσα των εξοπλισμών, για να κλείσουν οι βάσεις, για έξοδο και διάλυση του ΝΑΤΟ. Ενάντια στον αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Η εργατική τάξη σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο δεν έχει να χωρίσει τίποτα. Αντιπολεμική πάλη για αποτροπή οποιασδήποτε εμπλοκής και συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, για να φύγουν όλες οι βάσεις από τη χώρα μας, για δραστική μείωση των εξοπλισμών, για έξοδο από το ΝΑΤΟ και ρήξη με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό.
  • Ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις και την καταπίεση των γυναικών. Αγώνας για την ισότητα των φύλων. Προστασία της μητρότητας στην εργασία και τις κοινωνικές παροχές, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που διαλύει τις δομές κοινωνικής προστασίας. Όχι στις διακρίσεις λόγω φύλου, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού. Ενάντια στους πλούσιους (εκ)βιαστές και το σύστημά τους που φορτώνει τα βάρη της εργατικής οικογένειας στις πλάτες των γυναικών. Με την εργατική τάξη και τα σωματεία της στην πρώτη γραμμή παλεύουμε για την απελευθέρωση των γυναικών και όλων των καταπιεσμένων. Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, αντίσταση στις σεξιστικές διακρίσεις, στην έμφυλη βία, στην καταπίεση και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση σε βάρος των γυναικών, υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών.
  • Για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και καταπάτησης την προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στην καταστροφική εισβολή του κεφαλαίου στη φύση, την κλιματική αλλαγή, και τις υποκριτικές «πράσινες» πολιτικές κυβερνήσεων και μεγάλων εταιρειών που επιδιώκουν κέρδη.
Με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις της μαχόμενος, αγωνιστικής, ριζοσπαστικής, επαναστατικής και κομμουνιστικής  Αριστεράς, σε ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες, όχι μόνο σε επίπεδο κινήματος, αλλά μπροστά στις μεγάλες πολιτικές μάχες που ανοίγονται και στις εκλογικές αναμετρήσεις, για κοινή εκλογική παρέμβαση και συμμετοχή σε αυτές, με ενωτική προοπτική, για την αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Ταυτόχρονα, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλη την Αριστερά – κοινοβουλευτική, εξωκοινοβουλευτική και ανένταχτη, κοινωνική και κινηματική – για κοινές δράσεις και σύμπραξη απέναντι στην καταιγίδα που έρχεται.

Προλαμβάνει την τριχόπτωση

Η προοπτική αυτών των αγώνων είναι η σύγκρουση και ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, το πέρασμα του ελέγχου της οικονομίας στα χέρια του κόσμου της δουλειάς που παράγει τον πλούτο. 

Για να ξεκινήσει μια ενωτική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνουμε κοινή σύσκεψη όλων των αγωνιστών-αγωνιστριών, κινήσεων, οργανώσεων και κομμάτων που ενδιαφέρονται, σε ημέρα, χώρο και ώρα κοινά αποδεκτά.

Να δώσουμε ενωτικά τη μάχη των εκλογών, όπως προσδοκούν οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές που δίνουν ολόψυχα την στήριξή τους σε ενωτικά εγχειρήματα στα συνδικάτα, σε δήμους και περιφέρειες, σε πρωτοβουλίες δράσης και στα πανεπιστήμια.

Για έναν ΑΝεξάρτητο  ΑΝατρεπτικό Αριστερό Συντονισμό

Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: